donderdag 24 oktober 2013
Londerzeel 20-10-2013
Jean en Jetje hadden gezegd, allee geschreven, aan de overkant van de spoorweg. Voor ons klopte dat al niet want het was aan deze kant van de spoorweg. Gelukkig hadden ze er meer info aan toegevoegd en ik had ook al op Street View gekeken waar we moesten zijn. Half tien was het en voorbij de bus-stelplaats van De Lijn stonden ze ons al op te wachten. We zouden uiteindelijk met 11 koppels vertrekken. Dat is dus 22 personen en dat is belangrijk voor later die dag. Onthoud dat dus.
Ik merkte ook dat de Caddy Maxi populairder wordt bij tandemmers. Nick en Lut hadden zich er ook eentje aangeschaft. Zonder voorwiel kon hij netjes in z’n geheel in de wagen. Ten onrechte dacht ik dat hij zijwieltjes gemonteerd had. Bij nader toezien stond de tandem op een onderstel met wieltjes zodat hij makkelijk in en uit de auto kon gehaald worden. Ook was er weer een tandem met assistentie bijgekomen. En daar wil ik het toch eventjes over hebben. Taal is belangrijk en we moeten geen misverstanden bij creëren, die ontstaan bij mij vanzelf. Een tandem is volgens mij per definitie een fiets met assistentie. Als je daar dan nog een batterij en motortje aan toevoegt dan … is dat volgens mij een fiets met extra assistentie.
Een valse start van een paar honderd meters bracht ons bij het plaatselijke zwembad waar we naar het toilet konden. In de groep hoorde ik al een vraag opborrelen of er hier een oplaadpunt zou zijn voor al die tandems met extra assistentie. Mij viel iets anders op. Sinds wij ergens op het WC “hier gratis Wi-Fi” tegenkwamen let ik daar op.
En inderdaad, op de deur van het cafetaria stond: WI free. Met een gerust hart ben ik naar het toilet gegaan, wetende dat ik via Google Maps altijd weer buiten zou geraken.
Tien minuutjes later zijn we dan echt vertrokken voor wat volgens mij de mooiste rit is geworden die ik met de tandemclub tot nu heb gereden. Half-verharde smalle paden genieten mijn voorkeur en die waren meer dan voldoende aanwezig vandaag. Ook flashbacks zouden vandaag voor mij een rol spelen en na een paar km kwam de eerste al. We passeerden de Duvel brouwerij. Niet alleen had ik een paar jaar geleden een brouwerij bezoek geregeld voor mijn Poolse vrienden (toen werd ik daar als geheelonthouder met een scheef oog bekeken omdat ik niks wou drinken) maar ook in 2004 had ik de Dodentocht tot een goed einde gebracht en in dat verhaal komt Duvel ook voor natuurlijk. Prettige herinneringen terwijl we met z’n allen de natuur in doken. En toen heb ik me redelijk belachelijk gemaakt. Ik dacht op de grond vele hazelnoten te zien liggen omdat ze zo klein waren, versprak me en zij iets over beukennootjes. Jean antwoorde: ”Allee Paul, onder eikenbomen?” Hij had overschot van gelijk natuurlijk. Maar om mijn gezicht nu toch enigszins te redden heb ik mijn hersencellen (alle twee) aan het werk gezet. Het ging dus waarschijnlijk om een speciale soort eik en ik denk zelfs de naam te kennen: de kleineikelige eik. In het Latijn is dat zoiets van: Quercus testiculus minimus.
Volgende hoogtepunt onderweg was het Geografisch Middelpunt van Vlaanderen. Wij hebben altijd gedacht dat Schriek het middelpunt was. Niet dus. We zijn even gestopt voor een groepsfoto en kregen van Jean ook wat uitleg. Het echte middelpunt lag eigenlijk een paar tientallen meters verder in de wei. Maar om praktische redenen hebben ze het, waarschijnlijk met een man of tien, verplaatst tot aan de rand van de baan.
Op 6 april 2001 was de Amerikaanse ambassadeur hier op bezoek geweest en wij nu ook. Ik zou toch graag weten hoelang de gedenkplaat van de tandemclub hier blijft hangen. Proficiat Jean, lumineus idee!
Het Buggenhoutbos kwam me bekent voor. Het duurde niet lang voor we aan “De Groene Wandeling” kwamen, onze lunchplaats, en dat kenden we nog van vorig jaar met de wandeling (niet de groene maar de gewone). Jean riep uit volle borst dat het eerste rondje dat van de tandemclub zou zijn. De bediening was vlot en snel. Bij één iemand werd het zelfs op tafel geKWAKt.
Vorige rit indachtig had ik iets met videe besteld omdat het toen iets goedkoper was maar deze keer lukte het niet. Het smaakte in ieder geval. Daarna was het spannend afwachten of de rekening zou kloppen. De tournee generale klopte al niet want ze bestond uit 23 consumpties en wat moesten jullie onthouden? Juist, 11 tandems en dus 22 personen. Hoe kon dat dan? Wel, iemand had zijn hoorapparaat niet aangezet of de batterijen waren leeg, en wist dus niet dat dit rondje van de club was. Hij had een Bacardi-cola besteld en dat was genoteerd als 2 aparte consumpties. Rik, de volgende keer reserve batterijen meenemen a.u.b. De rekening van het eten zelf klopte gelukkig wel. Er was zelfs wat drinkgeld over. Zouden wij dat met z’n allen gecompenseerd hebben om wat er vorige maand was gebeurd?
Na de middag doken we weer het Buggenhout bos in. We zijn nog een aantal limbo-versperringen gepasseerd maar niemand durfde er onderdoor. Ik ook niet. Ik ben plassenrijder, geen danser hé mannen. En nu denkt men zelfs dat ik ook door vijvers rijd. Vorige keer in Averbode dat was eenmalig. Ik had die vijver verkent en wist dus dat hij maar 5 cm diep was. Beleefd bedankte ik voor deze vijver. Maar geen nood, ik hem mijn plasje onderweg gehad. Jean heeft ook dat prima geregeld. Hij heeft zelfs voor confetti gezorgd onderweg. Maar ik denk dat het idee van Jetje kwam. Het was wel mais-confetti maar toch. Goed gedaan Jetje!
Veel te snel kwamen we terug in de buurt van Londerzeel. We stopten aan een voormalig stationnetje om het vochtgehalte weer op peil te brengen en toen kwam er weer een mega-flashback: Het Leireken. Een oude spoorbedding omgevormd tot een fietspad. Twee jaar geleden op 1 mei 2011 stonden Jean, Jetje, Ortaire en Georgette ons een paar honderd meter verder op het Leireken op te wachten.
Wij fietsten toen onze eerste dag op weg naar Compostella. Bovendien was het ook daar dat we voor de eerste keer Wim en Joost zagen voorbijfietsen. Ook zij waren toen op weg naar Compostella en we zouden negen dagen samen met hen op dezelfde campings staan, zonder ook maar iets af te spreken. Ik werd er zowaar een beetje emotioneel van.
Na een lekkere koffie en een gezellige babbel moesten we terug naar Londerzeel, ons eindpunt van deze prachtige rit. Nog even op het Leireken het bankje zoeken waar we geluncht hadden 2 jaar geleden, maar daar waren we niet zeker meer van welke het juist was.
Wij hebben in ieder geval een hele fijne dag gehad en bedanken Jean en Jetje daar heel erg voor. Wel zou ik nog graag weten hoe jullie het weer hebben beïnvloed want er was regen voorspeld. Ook met eieren of hebben jullie een andere methode?
Groetjes van een gelukkige Baron Von Plassenrijder en Barones Liliane
vrijdag 17 mei 2013
Torhout 5 mei 2013,
Een hele winter lang, en het was een hele lange, hadden we hierop gewacht: de eerste tandemrit van het nieuwe seizoen. De mogelijke inrichters van een rit hebben waarschijnlijk aan hun ellebogen gevoeld dat het in maart en april toch geen fietsweer zou zijn. Zodoende was het al mei en onze erevoorzitter(voor het leven en ook nog lang daarna) Ortaire en zijn vlam Georgette mochten de spits afbijten. Voor mijn doen vrij laat maar toch nog twee dagen voor de deadline had ik ons aangemeld voor de rit. Ik had in de mail ook geschreven dat Ortaire zelfs voor geen “goe weer” moest zorgen omdat je bij de tandemclub altijd in “goe gezelschap” verkeerd. Zoals gevraagd hadden we ook onze menukeuze doorgegeven en voor mij was dat een berekende gok. Ik wist bij God niet wat pelepetatten waren, maar ik was toch nieuwsgierig genoeg om dat te bestellen. Volgens mij konden dat twee dingen zijn. Ofwel waren het mooie ronde patatjes (want Pelé was toch een voetballer hé?) ofwel patatten in de schil. Het laatste bleek het geval te zijn maar daar kom ik straks nog op terug. Tevens had ik Ortaire gemeld dat de conditie door de lange winter nog niet goed was. Daarop heeft hij aan Rik gevraagd om mij de GPS-track door te sturen. Als we dan niet konden volgen wisten we toch waar naartoe. Je weet maar nooit of je een tandem kwijtraakt onderweg en Ortaire weet dat.
Track van deze rit met dank aan Rik
We moesten dus in Torhout zijn en zonder er echt over na te denken heb ik nog even gedacht dat Torhout naast Werchter lag, … maar dat was dus totaal fout. Volgens Tom & Tom moesten we 1 uur en 40 minuten rijden om er te geraken. Daar zijn nog 5 minuten bijgekomen door een gesloten afrit maar dat was niet de schuld van Ortaire noch Georgette (denk ik???). Bij aankomst aan het station was er al voldoende goed gezelschap aanwezig en na een tijdje bleek dat we zelfs met een stuk of dertien tandems waren. We hadden dus veel knuffel-werk, maar ik had de indruk dat niemand dat erg vond. Ik althans zeker niet.
Na veel vijven en kussen zijn we toch op de tandem geraakt en vertrokken. Even voor Wijnendale kwamen we op een oude spoorwegbedding met de naam “Groene 62”. Rechtdoor natuurlijk maar af en toe, als we een straat kruisten, even zigzaggen maar dat viel nog mee. Er zijn plaatsen waar die snelheidsremmers voor fietsers veel dichter op elkaar staan. Zoals gewoonlijk moesten we veel bijpraten met alleman(vrouw) en dus vlogen de kilometers voorbij. Terloops melde Ortaire dat we op dat bepaalde punt, knooppunt 31, nog geen kilometer van onze lunchplaats waren. We konden de pelepetatten bijna ruiken. Ons plezier kon niet op. Het was dan ook nog de eerste rit na mijn pensionering en bijgevolg moest ik nooit meer werken. Ortaire wist dat en ik denk dat hij het volgende met opzet zo had geregeld. We kwamen net voor knooppunt 40 een verkeersbord tegen en wat stond daarop: WERKEN (naam van deze gemeente) !!!
Foto: Streetview
Mijn maag draaide rond. Een geluk dat die pelepetatten er nog niet op lagen. De volgende kilometer ging net iets moeilijker.
Na ongeveer 43 km bereikten we onze lunchplaats in Koekelare: De Klijteput.
Foto: Streetview
Een pleisterplaats voor fietsers, zo bleek. Men kon daar ook een spel spelen dat, volgens m’n zus, gespeeld werd met “zo van die kaasbollen”. Ook kwam ik eindelijk te weten wat pelepetatten waren. En ze vielen heel hard mee die petatten in de pele. Het stuk vlees, Cote à l'os , was best groot, maar zeer lekker. Dat was dus ook in orde. Voor we vertrokken toch maar even aan Ortaire vragen of de rekening klopte, je weet maar nooit ;-)
Terug goedgezind reden we zuidwaarts tot we in de verte de Ijzertoren van Diksmuide zagen opdoemen.Zo ver moesten we gelukkig niet. Op het Duitse Militair kerhof van Vladslo hielden we even halt en kregen we een korte uitleg van Ortaire.
Foto: Andy Malengier
Ik werd er stil van en dacht: nooit meer oorlog!
Toen we Vladslo dorp binnenreden was ik Ortaire z’n grap over “Werken”al lang vergeten. Tot ik een straatnaambordje zag hangen: Werkenstraat. Die zou even verderop zelfs overgaan in de Oude Werkenstraat. Tuutverdomme(gecensureerd), dacht ik, het zal toch niet … maar het zal wel. Even later reden we weeral de gemeente Werken binnen, waar ze dan ook nog een Werkenplein hebben. En het werd nog erger. Er was een omleiding wegens WERKEN in WERKEN. Ik kreeg een aanval van pensioenitis. Je weet wel: veel te lui om iets te doen. Gelukkig ging dat snel over toen we het grondgebied Werken verlieten. Via Handzame en Kortemark reden we richting Torhout. Wegens te druk bezig met oversteken van de N33 miste ik nog het kasteel Wijnendale en voor we het beseften bereikten we het station van Torhout. Snel de tandem inladen en dan nog gezellig nakeuvelen in Café Flandria. Perfect einde van een perfecte dag!
Foto: Streetview
Foto: Miguel
Rechts onze fotograaf Miguel van zijnen beste kant
Danjewel Ortaire, dankjewel Georgette. Maar wil je me toch in het vervolg verwittigen als we ooit nog in “die” gemeente komen. Dan kan ik mijn ogen dichtdoen.
Groetjes,
Baron Paul Von Plassenrijder
Abonneren op:
Posts (Atom)